vineri, 18 iunie 2010

Il stiti pe Amasia?


2 Cronici 17

Capitolul il prezinta pe Iosafat, unul din imparatii deosebiti ai lui Iuda, care l-a avut alaturi pe Dumnezeu pentru ca "a umblat in caile dintai ale tatalui sau David". Desi avem multe de invatat de la el, as vrea de data asta sa ne oprim privirile asupra unui personaj mai putin bagat in seama, dar cu toate acestea special. El se numeste Amasia, fiul lui Zicri, si apare in versetul 16, prezentat ca si capetenie in slujba imparatului peste doua sute de mii de oameni viteji. Totusi, descrierea lui cuprinde un amanunt foarte important care-l face diferit de celelalte capetenii: el "Amasia, fiul lui Zicri care se predase de buna voie Domnului, cu 200.000 de viteji". E un amanunt demn de luat in seama. Iosafat a fost genul de imparat care a distrus stalpii idolest, si a nimicit astarteele si "a carui inima s-a intarit tot mai mult in caile Domnului"(vs6,7) Ni se arata de asemenea felul in care delega preoti sa invete pe popor legea, fiind plin de ravna pentru Dumnezeu, si cautand sa traga dupa el poporul in apropiere de Dumnezeu.
Amasia insa, era omul "din banca" asa cum suntem fiecare din noi. Nu era el factorul de decizie, nu era el imparatul, nu era el pastorul. Pentru Iosafat era de asteptat sa faca asta. Insa Amasia putea sta linistit asteptand sa fie impins de la spate, cum stam si noi de multe ori in biserica, considerand ca noi nu suntem cei chemati sa stam in fata.
Totusi Dumnezeu asteapta de la noi sa fim oamenii care "de buna voie" ne predam lui si nu asteptam sa fim impinsi de la spate sau sa faca altii treaba si pentru noi, ca doar ei sunt chemati...
Doua lucruri simple de invatat de la Amasia:
1.Fii omul care de buna voie se preda in slujba lui Dumnezeu. Nu astepta mereu sa te impinga cineva de la spate
2.Fii omul care trage si pe altii dupa el. Cu siguranta nu putea influenta un popor intreg. Dar el avea sub stapanirea lui 200.000 de viteji, care stiau de hotararea capeteniei lor. Amasia le statea in fiecare zi inainte ca exemplu. Nu vei putea influenta o biserica, sau un oras poate. Dar sigur sunt in fiecare zi oameni care stau si privesc la tine si asupra carora ai o anumita influenta. Fi-le exemplu.
Nu stiu daca stiati ceva despre Amasia pana acum. Dar cerul stie totul cu siguranta, despre un om care l-a cautat pe Dumnezeu de buna voie, din "banca lui".
Dumnezeu sa ne ajute sa fim oamenii care desi nu se evidentiaza atat de mult in ochii multimii, sunt acei pe care ii cunoaste un cer intreg, si Tatal care vede in ascuns.


Binecuvantari vesnice,
radu samuel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu