vineri, 31 mai 2013

Din "secretele" rugaciunilor ascultate... (1)


            Care sunt "secretele" unei rugaciuni ascultate ? Nu este niciun secret propriu-zis. Totul este scris in Sfanta Scriptura. Faptul ca au ajuns secrete pentru noi arata poate doar cat de mult  citim si  traim Biblia. Dar totul este acolo, la indamana noastra. 
             Ce-L determina atunci pe Dumnezeu sa asculte o rugaciune ?  Exista vreo rugaciune speciala sau vreo formula "magica" de rostit?
             Nu, nicidecum...e adevarat ca in inima noastra trebuie sa clocoteasca cuvinte pline de farmec, iar rugaciunea noastra se cade sa contina cuvinte alese, pline de respect la atunci cand ne adresam Dumnezeului nostru. Insa accentul primordial in ochii lui Dumnezeu va cadea mereu pe aspectul launtric. Nu rugaciunile lungi de ochii lumii facute la colturile strazilor de catre farisei si nici cuvintele pompoase ale unor vase curatite doar pe dinafara nu au miscat inima lui Dumnezeu, ci rugaciunea sincera si smerita a unui vames ingenunchiat in lacrimi (Luca18). 
Din start vreau sa eliminam ideea ca Dumnezeu ar fi obligat in vreun fel sa raspunda rugaciunilor vreunui om in baza vreunei vrednicii umane. Dumnezeu raspunde rugaciunilor noastre DOAR in baza meritelor Fiului Sau, a Numelui Sau si a bunatatii Sale prin care ne-a binecuvantat cu promisiunile Sale ce nu pot ramane neimplinite. Desigur ca Dumnezeu nu asculta orice fel de rugaciune, dar in acelasi timp se angajeaza sa asculte anumite rugaciuni care indeplinesc anumite conditii puse de El. Astazi ne vom opri asupra versetului din 2Cronici 7:14 unde vom gasi primi pasi ai unei rugaciuni de cerere de iertare (sau de pocainta) ascultate:

             "Daca poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga si va cauta fata Mea, si se va abate de la caile lui rele - il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul si-i voi tamadui tara."

                                                                                                                                       2Cronici 7:14

Este promisiunea pe care Dumnezeu i-o face lui Solomon odata cu sfintirea Templului pe care acesta Il construise Domnului. Rugaciunea deci trebuie sa fie facuta in primul rand in SMERENIE! Aunci cand te pleci pe genunchi nu ai voie sa uiti cu Cine vorbesti. Dumnezeul caruia I te adresezi este Sfant, Drept, Atotputernic,Atotstiutor si este Creatorul tau.  Ordinea este : smerenie, apoi rugaciune ! Smerenia trebuie sa te puna pe genunchi. Rugaciunea adevarata este rezultatul unei atitudini de smerenie anterioare plecarii pe genunchi. Secretul unei vieti de rugaciune biruitoare este o viata de smerenie.
Nu doar rugaciunile de pocainta trebuie sa fie caracterizata de smerenie. Lipsa noastra de merit este aceeasi de fiecare data cand ne plecam pe genunchi, chiar cand nu ne amintim sa fi facut vreo fapta rea in ziua aceea. Chiar indrazneala in rugaciune despre care vorbeste apostolul Ioan (1Ioan5 :14) nu are in vedere meritele noastre, faptele noastre bune (care sunt nimic mai mult decat o haina manjita inaintea Lui) ci Harul lui Dumnezeu. El, in bunatatea Lui, prin statutul oferit de credinta in jertfa Fiului Sau, ne da dreptul sa cerem lucruri dupa voia Lui, angajandu-se sa ne asculte. Starea noastra insa trebuie sa ramana aceeasi : de smerenie inaintea Lui, stiind cu Cine stam de vorba. 

CAUTARERugaciunea de pocainta trebuie sa fie urmata de citire si adancire in Cuvantul lui Dumnezeu. « Daca va cauta fata Mea » spune Dumnezeu in versetul citat mai sus…Nu te poti ridica de pe genunchi si sa ramai acelasi care ai fost mai inainte. In inima ta trebuie sa existe mereu setea dupa Dumnezeu, dupa prezenta Sa. Uneori usor de aflat, alteori trebuind sa strabati norii ca sa vezi soarele stralucind dincolo de ei. E vorba despre o cautare.Iar cautarea aceasta este un proces care nu sufera amanare. Sa zicem ca trebuie sa pleci de acasa in 10 minute si nu-ti gasesti cheile de la masina. Si nu te duci la cumparaturi ci la servici, sau intr-un alt loc important. Nu-i asa ca incerci sa te gandesti, sa-ti aduci aminte, dar pentru ca timpul de plecare se apropie sfarsesti prin a intoarce toata casa cu susul in jos in cautarea ta disperata ? Poate nu am dat cel mai bun exemplu, insa Biblia spune : « Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi, chemati-L cata vreme este aproape » (Isaia 55 :6). Iata ca fie ca realizam sau nu, suntem intr-o cursa contra cronometru. Cautarea de Dumnezeu nu poate suferi amanare, mai ales ca niciunul nu suntem stapani pe ziua de maine. (Evrei 3.15, Prov.27.1, Luca12 :16-21). Incurajarea este insa ca Dumnezeul nostru se lasa gasit de cei ce-L cauta cu toata inima (1Cron.28 :9) Il vom gasi pe Dumnezeu si voia Lui revelata in cuvantul Sau citit, vestit sau trait, Il vom descoperi in creatia Lui, trebuie doar sa-L cautam, iar descoperirea Fetei Lui ne va lumina inimile de bucurie si pace.

Rugaciunea ascultata este rugaciunea facuta in smerenie urmata de RENUNTARE la cautarile tale obisnuite de pana atunci.  Este rugaciunea urmata de adancire in Cuvantul lui Dumnezeu si mai apoi de schimbare palpabila, dovedita la nivel de actiune. « daca se va abate de la caile lui rele atunci il voi asculta » spune Dumnezeu. Smerenia din urma cercetarii, rugaciunea in smerenie si cautarea reala dupa Dumnezeu vor fi adeverite de o schimbare vizibila la nivelul trairii.  « Sa se abata » inseamna renuntare. Ne aducem aici aminte de cuvintele Domnului Isus care indemna de multe ori pe cei vindecati si iertati de El cu urmatoarele cuvinte: "Du-te si sa nu mai pacatuiesti!" Se cere deci reconfigurarea traseului  strabatut pana atunci,  prin abatere si schimbare a destinatiei : e o chemare la sfintire ! 

Rugaciunea ascultata de Dumnezeu este deci cea facuta in smerenie, urmata de cautare reala dupa Dumnezeu si adancire in Cuvant iar apoi trairea unei vieti schimbate. Oare n-ar fi indicat sa avem in fiecare zi o astfel de viata de rugaciune ? Sa ne incepem ziua in smerenie pe genunchi, apoi adancindu-ne in Cuvant si traind pana seara marturia unei vieti schimbate ?
Fie-va ascultata fiecare rugaciune !

            Binecuvantari vesnice,
Radu

  

Un comentariu:

  1. Foarte buna postare, invat cate ceva nou de fiecare data cand citesc articolele tale, (desi ai zis ca numai 4 le citesc, eu iti spun ca mai multi o fac). Domnul sa te binecuvanteze! Keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere