vineri, 7 iunie 2013

Din "secretele" rugaciunilor ascultate (2)

                13. Este vreunul printre voi in suferinta? Sa se roage! Este vreunul cu inima buna? Sa cante cantari de lauda! 14. Este vreunul printre voi bolnav? Sa cheme pe prezbiterii bisericii; si sa se roage pentru el, dupa ce-l vor unge cu untdelemn in Numele Domnului. 15. Rugaciunea facuta cu credinta va mantui pe cel bolnav, si Domnul il va insanatosi; si, daca a facut pacate, ii vor fi iertate. 16. Marturisiti-va unii altora pacatele si rugati-va unii pentru altii, ca sa fiti vindecati. Mare putere are rugaciunea fierbinte a celui neprihanit. 17. Ilie era un om supus acelorasi slabiciuni ca si noi; si s-a rugat cu staruinta sa nu ploua, si n-a plouat deloc in tara trei ani si sase luni.                                                                                                                                 
                                                                                                                 Iacov 5

          Sa fiti binecuvantati de Dumnezeul nostru viu si adevarat! Adaugam pe lista "secretelor" rugaciunilor ascultate inca cateva din epistola lui Iacov, capitolul 5. Privim astazi la rugaciunea pentru cauze (sau rugaciunea de cerere). Primul "secret" CREDINTA. Desigur, aici rugaciunea facuta cu credinta are in vedere un aspect practic: vindecarea celui bolnav, si implica doua dimensiuni ale credintei: atat a celui ce se roaga pentru persoana bolnava, cat si a persoanei in suferinta si de asemenea cele doua aspecte ale vindecarii: spiritual si fizic. Insa, nu doar rugaciunea pentru vindecare trebuie insotita de credinta. In Matei 21:22, Domnul Isus spunea in felul urmator: "TOT ce veti cere cu CREDINTA prin RUGACIUNE veti primi". Credinta deci, trebuie sa insoteasca fiecare din rugaciunile noastre. Incepand cu credinta ca Dumnezeu EXISTA ("Si, fara credinta, este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta. Evrei 11:6" ) pentru ca altfel, din start rugaciunea noastra ar fi zadarnica, si apoi ca Dumnezeu POATE raspunde rugaciunilor noastre, ba inca mai mult decat atat, El poate implini si ceea ce noi nu stim ca avem nevoie. ("Iar a Celui ce, prin puterea care lucreaza in noi, POATE sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi, sa fie slava" Efeseni 3:20 )
             Apoi apare un alt aspect, aspectul puterii rugaciunii, sau al impactului rugaciunii. Cu totii ne dorim ca rugaciunea noastra sa aiba impact si sa primeasca raspuns. Astfel intervine aspectul PASIUNII noastre pentru rugaciune: "Mare putere are rugaciunea FIERBINTE", clocotinda inaintea lui Dumnezeu. rugaciunea facuta cu pasiune, cu implicare, cu daruire, cu consum launtric, misca inima lui Dumnezeu. Vei primi raspuns pe cat de pasionat si interesat esti sa-l primesti si asta se vede in rugaciunea ta. Nu de mirare este ca Dumnezeu "varsa din gura Lui" pe cei caldicei. Rugaciunile "caldicele" vor primi deci acelasi raspuns. Rugaciunea fierbinte este insa degeaba daca nu este inaltata dintr-o inima neprihanita. Nu putem lua doar jumatate de afirmatie. Si de altfel lucrurile stau exact invers. Intai curateste-ti inima in pocainta si smerenie (si despre asta am vorbit saptamana trecuta) iar apoi inalta-ti rugaciunea fierbinte catre Dumnezeu. Doar o curatire prin pocainta va da cu adevarat putere rugaciunii tale fierbinti. 
           Apoi, cel de-al treilea aspect pentru astazi este STARUINTA in rugaciune, sau perseverenta! Avem aici exemplul lui Ilie, dar mai sunt atatea alte exemple in Sfanta Scriptura: Daniel: trei saptamani de post si rugaciune, ucenicii zece zile pana la pogorarea Duhului Sfant, Ana, mama lui Samuel s-a rugat ani de zile pentru un copil (si sunt sigur ca nu se ruga doar o data pe an la templu); Unele rugaciuni primesc raspunsul pe loc, pentru alte raspunsuri insa, trebuie sa staruim. Asa de mult imi place felul in care evanghelistul Luca incepe cel de-al 18-lea capitol al evangheliei sale: "Isus le-a spus o pilda ca sa le arate ca trebuie sa se roage NECURMAT si SA NU SE LASE!". E vorba de pilda femeii staruitoare in cererea ei inaintea judecatorului nedrept. Cu cat mai mult ne linisteste sa stim ca pricina noastra este adusa inaintea Judecatorului Drept si Sfant. Iar pasajul se incheie atat de incurajator: 6. Domnul a adaugat: "Auziti ce zice judecatorul nedrept? 7. Si Dumnezeu nu va face dreptate alesilor Lui care striga zi si noapte catre El, macar ca zaboveste fata de ei? 8. Va spun ca le va face dreptate in curand. Dar cand va veni Fiul omului, va gasi El credinta pe pamant?" Staruinta este dovada credintei! Nimeni nu insista daca nu crede ca poate primi ceea ce cere. Inchei cu exemplul femeii canaanite, mama ce avea o fiica demonizata (Matei 15:22-28). Pasajul incepe cu femeia strigand si implorand mila. Domnul Isus tace, aparent nebagand-o in seama. Ucenicii devin deranjati deja si ajung sa-l roage ei staruitor (vs23): "da-i drumul caci striga dupa noi". Domnul Isus nici macar nu-i raspunde ei, ci lor, si atat de exclusivist: "eu nu sunt trimes decat la oile pierdute ale lui Israel"  Dar ea staruie in continuare. Domnul Isus inceheie testul credintei ei cu un raspuns aproape jignitor: "Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci la catei!" Raspunsul ei este aproape socant: "Da, Doamne" a zis ea, "dar si cateii mananca firimiturile care cad de la masa stapanilor lor" Extraordinar! Cati am fi mers pana la treapta asta de smerenie? Noi, care ne rugam doua rugaciuni sumare si apoi incepem sa ne plangem ca Dumnezeu nu raspunde ca si cand ar fi dator s-o faca...  Ce raspuns onorant va primi insa o astfel de staruinta in rugaciune din partea Fiului lui Dumnezeu Insusi: "O, femeie, mare este credinta Ta; faca-ti-se cum voiesti." Si fiica ei s-a tamaduit chiar in ceasul acela.
                 Inchei si eu intreband: Crezi? si Cat de mare este credinta ta? Pana cand sau pana unde esti gata sa mergi in staruinta ta inaintea lui Dumnezeu in rugaciune fierbinte? Raspunsul e simplu: vei merge atat de mult pe cat iti doresti raspunsul la rugaciune, si apoi vei merge atat de mult pe cat vei fi de constient ca NUMAI El poate raspunde rugaciunilor tale! 

                  Binecuvantari vesnice si rugaciuni ascultate,
                  radu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu