marți, 25 martie 2014

Nu te minti singur - tare din radacina
Stiti poza asta, nu? :) 
La ea m-am gandit atunci cand am citit azi despre oameni care se mint singuri. Cum suntem noi? Ce se ascunde de fapt in spatele imaginii noastre pe care o aparam cu atata determinare in fata celorlalti?

Proverbe 12:

3. Omul nu se intareste prin rautate, dar radacina celor neprihaniti nu se va clatina. -
12. Cel rau pofteste prada celor nelegiuiti, dar radacina celor neprihaniti rodeste. -

Din cele citite azi:
Si dincolo de orice explicatie, secretul e sa ramai tare din radacina. Si desi aparent oamenii tari sunt cei duri si rai, pentru ca inspira frica, totusi iata unde ajung in final si ce spune despre cei ce lucreaza nelegiuire Biblia in Iov 8: 
13. Asa se intampla tuturor celor ce uita pe Dumnezeu, si nadejdea celui nelegiuit va pieri. 14. Increderea lui este zdrobita, si sprijinul lui este o panza de paianjen. 15. Se bizuie pe casa lui, dar nu este tare; se prinde de ea, dar nu tine. 16. Cum da soarele, inverzeste, isi intinde ramurile peste gradina sa, 17. isi impleteste radacinile printre pietre, patrunde pana in ziduri. 18. Dar daca-l smulgi din locul in care sta, locul acesta se leapada de el si zice: "Nu stiu sa te fi cunoscut vreodata! 19. Iata, asa sunt desfatarile pe care i le aduc caile vietii lui; apoi din acelasi pamant rasar altii dupa el.
Nu te minti singur, nu te vei intari prin rautate, si nu te vei impune in acest mod desi poti avea impresia asta pentru o perioada. Va veni momentul in care te vei clatina si mai tarziu daca nu iei seama, vei fi smuls si "prabusirea iti va fi mare"! Tare vei fi doar daca radacina ta nu se clatina. 
           Apoi cel de-al doilea verset (vs12) vorbeste despre oamenii care poftesc si care prada, adica cei ce iau de la altii ca sa aiba, pentru ca nu sunt in stare sa produca nimic, ei, cei care daca continua asa, niciodata nu vor putea fi ei insisi  desi se amagesc ca astia sunt, traiesc de fapt ca si paraziti fara identitate. Si as merge chiar mai departe, nu neaparat ca te uiti si poftesti prada unui nelegiuit. Poate ca te uiti la fratele tau si poftesti ce are el, si iar, mai adanc, nu neaparat posesiuni, dar poate lucrarea lui, realizarile lui, felul in care este vazut, etc., si ia nastere invidia. Sau poate nu. Nici macar nu poftesti cu invidie, dar tanjesti, ti-ar place si tie si traiesti admirand pe altii cand TU POTI SA RODESTI PENTRU TINE si esti CHEMAT LA ASTA!  Si nu, nu o sa te provoc sa descoperi vreo forta ascunsa din tine, ca nu ai (nici eu nu am), nici sa realizezi ca esti un altul mai bun de fapt, ca nu esti (nici eu nu sunt) si nici sa incepi sa gandesti pozitiv spunandu-ti in oglinda de 43 de ori pe zi: "Pot si eu!" ca nu poti! (nici eu nu pot de la mine). Te provoc insa sa-ti verifici RADACINA. Mai exact: ce te tine in viata? Din ce te hranesti zilnic? Care e sursa gandurilor tale, a vorbelor tale, a principiilor tale de viata? Pentru ca asta te si face ceea ce esti: RADACINA. Ai filozofiile tale? Sau te-ai inradacinat in filozofiile altuia de viata? La fel cum o planta primeste toata hrana din radacina,(si daca nu mai primeste traieste pana la un moment dat consumandu-si toate resursele apoi se usuca si moare) la  fel este si cu noi. Una singura e Radacina care nu se clatina si care rodeste: Isus Hristos! Si de o radacina care nu se clatina (adica nu poate fi smulsa - Dumnezeu statornic, atotputernic si infinit de sfant, principii care nu pot fi zdruncinate si nu pot fi combatute, pace care intrece orice pricepere, bucurie deplina, etc) si care rodeste avem nevoie fiecare:
             
6. Astfel, dar, dupa cum ati primit pe Hristos Isus, Domnul, asa sa si umblati in El, 7.fiind inradacinati si ziditi in El, intariti prin credinta, dupa invataturile care v-au fost date, si sporind in ea cu multumiri catre Dumnezeu.8. Luati seama ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta, dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii, si nu dupa Hristos.
             Hristos este radacina! El nu se clatina si El rodeste in noi prin Duhul Sfant! Slava Lui! Vei putea ramane tare si de neclatinat doar inradacinat in Hristos, zidit in El si intarit prin credinta. Dar cum asta? "Dupa invataturile care v-au fost date", adica prin Scriptura, prin Biblie! Cuvantul te tine si te inradacineaza in Hristos, tot Cuvantul te zideste si iti intareste credinta. Scriptura iti pastreaza mintea intreaga dandu-ti pacea care intrece orice pricepere atunci cand altii cedeaza! Cuvantul iti da viata cand ceilalti se sting Cuvantul te sfinteste cand ceilalti se scalda in mocirla. 
              Sa ramanem deci bine inradacinati in Hristos! Sa ramanem adanciti in Cuvant! 
         Si inchei avertizandu-te ca daca stai tare la momentul asta, e bine ca mereu sa-ti aduci aminte ca: daca unele din ramuri au fost taiate, si daca tu, care erai dintr-un maslin salbatic, ai fost altoit in locul lor si ai fost facut partas radacinii si grasimii maslinului, 18. nu te fali fata de ramuri. Daca te falesti, sa stii ca nu tu tii radacina, ci radacina te tine pe tine. 19. Dar vei zice: "Ramurile au fost taiate, ca sa fiu altoit eu."20. Adevarat: au fost taiate din pricina necredintei lor, si tu stai in picioare prin credinta: nu te ingamfa, dar, ci teme-te! 21. Caci daca n-a crutat Dumnezeu ramurile firesti, nu te va cruta nici pe tine. 22. Uita-te, dar, la bunatatea si asprimea lui Dumnezeu: asprime fata de cei ce au cazut, si bunatate fata de tine, daca nu incetezi sa ramai in bunatatea aceasta; altminteri, vei fi taiat si tu. (Romani11)

            Doar cel ce va intelege asta nu se va clatina si va rodi! Sa fim deci tari din Radacina!
         Imi pare rau ca timpul de scris e scurt azi, (va dati seama cat mai scriam daca aveam timp:) dar trebuie sa plec la lucru. Imi ramane totusi in minte Cuvantul de azi. Subiectul e mult mai adanc si mult mai profund. Voi incepe cu testul statorniciei, ca sunt sigur ca si azi cel rau ma va scutura (ca in fiecare zi). Ramane-voi neclintit si bine inradacinat? Si apoi voi rodi azi ceva? Luati-l si voi si meditati asupra lui astazi, maine, in fiecare zi, ramanand conectati la Radacina care nu se clatina si care rodeste, si cautand sa ne inradacinam tot mai mult in Hristos, ziditi in El si intariti prin Cuvant!


Binecuvantari vesnice,
Radu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu