vineri, 14 mai 2010

Matematic vorbind...

“Dati mai bine milostenie din lucrurile dinlauntru, si atunci toate vor fi curate. Dar vai de voi, Fariseilor! Pentru ca voi dati zeciuiala din izma, din ruta si din toate zarzavaturile, si dati uitarii dreptatea si dragostea de Dumnezeu: pe acestea TREBUIA sa le faceti si pe celelalte sa nu le lasati nefacute.”
Luca 11.41,42

“Vindeti bunurile voastre si dati milostenie. Faceti-va rost de pungi care nu se invechesc, o comoara nesecata in ceruri, unde nu se apropie hotul si unde nu roade molia. Caci unde este comoara voastra, acolo este si inima voastra”
Luca 12.33,34

“Fratilor, va aducem la cunostinta harul pe care l-a dat Dumnezeu in Bisericile Macedoniei. In mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste masura de mare si saracia lor lucie, au dat nastere la un belsug de darnicie din partea lor [...] Si au facut aceasta nu numai cum nadajduisem, DAR S-AU DAT MAI INTAI PE EI INSISI DOMNULUI, si apoi noua prin voia lui Dumnezeu.
2Corinteni 8.1, 2, 5

Lucrarea omului care nu se da mai inainte pe el insusi lui Dumnezeu nu are nici o valoare. Orice ai incerca sa daruiesti sau sa jertfesti nu are nici un pret daca mai inainte nu te-ai daruit pe tine insuti Domnului.
Lucrarea noastra ne apara de foarte multe ori imaginea de “sfant”. Zeciuielile din izma, marar sau diferite zarzavaturi ii vor face pe ceilalti sa spuna: “O, cu adevarat un om deosebit! Cu cata minutiozitate implineste el Legea...” Milostenia, faptele de bunatate, si apoi trambitarea lor ne intregesc imaginea de “adevarat inchinator”, si ne ajuta sa bifam in fisa postului infaptuirea datoriei. In ceea ce priveste pe cei din jurul nostru, (si din pacate uneori si pe noi insine) metoda aceasta este foarte eficienta. Ne va ascunde si proteja adevaratul “eu” in 80-85% din cazuri. Pe asta mizau si Fariseii. Metoda insa le-a tinut pana in momentul in care s-au intalnit cu Domnul Isus, pana in momentul cand au trebuit sa stea fata in fata cu Dumnezeu.
Daca suntem sinceri, pana acolo ne functioneaza si noua procedeul. Pana in momentul in care ajungem sa stam fata in fata cu Dumnezeu. Asta pentru ca atunci nu mai avem de-a face cu cei ce se uita la “ce izbeste ochiul” ci cu “Cel ce se uita la inima”. Milostenia primita de El e cea facuta din lucrurile dinlauntru. Atunci cand altruismul tau porneste din tine, atunci cand “iti gasesti placerea” in implinirea Legii Domnului, vei fi intr-adevar ca “un pom sadit langa un izvor de apa”. Atunci “punga ta nu se va invechi”, pentru ca va contine lucruri care nu se consuma, ci mereu sa innoiesc. Vei intelege diferenta intre lucrurile care “TREBUIESC FACUTE” si cele care „nu trebuiesc lasate nefacute”.
Daca e sa o luam dupa matematica macedoneana, lucrurile ar sta cam asa:
multe necazuri + bucurie + saracie lucie = belsug de darnicie
Cum asa? Care e secretul?
S-au daruit mai intai pe ei insisi Domnului. Au facut intai lucrurile care TREBUIAU facute: dreptatea si dragostea de Dumnezeu. Apoi ”ni s-au daruit noua prin voia lui Dumnezeu”. (ceea ce nu trebuia lasat nefacut) Un lucru e clar: Nu vei fi niciodata de folos celor din jur, daca mai inainte nu te daruiesti lui Dumnezeu.
„Daruind vei dobandi”, se pare ca e un principiu biblic. Dandu-te mai intai pe tine lui Dumnezeu, vei avea ce sa dai altora, si iti vei strange comori in locuri in care ”hotii nu le sapa si nu le fura iar molia nu le roade”. ”Caci unde este comoara voastra, acolo este si inima voastra”, iar din visteria inimii tale vei fi in stare sa dai adevarata milostenie, si sa infaptuiesti adevarata lucrare in folosul celorlalti. Uita-te deci in interiorul tau. Daca ai incepe sa imparti celorlalti din lucrurile dinlauntrul tau, crezi ca ar fi binecuvantati? Cu siguranta nu! Probabil vei constata o lipsa si o saracie lucie, ca cei din Macedonia! Asta pana in momentul in care alegi sa te daruiesti pe tine insuti mai intai lui Dumnezeu. Si atunci cand vei fi umplut de El, vei vi cu adevarat ”paharul care da peste el” spre binecuvantarea tuturora intr-un belsug de darnicie!
Pungi care nu se invechesc, lucruri care trebuiesc facute, o comoara nesecata in ceruri, matematica macedoneana, milostenie din lucrurile dinlauntru...iata ce va indemn sa ne preocupe saptamana aceasta.

Binecuvantari vesnice,
radusamuel



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu