vineri, 29 octombrie 2010

Un psalm pentru tineri...

Dragii mei, sa-si gaseasca sufletul vostru desfatarea in poruncile lui Dumnezeu. Iubiti Cuvantul Lui si ganditi-va adanc la el. Vestiti totdeauna cu buzele voastre hotararile gurii Lui si urmati-I invataturile bucurandu-va de parca-ati avea toate comorile universului. Sa vi se topeasca sufletul de dor dupa vorba Lui divina si gandul dupa soapta Lui. Sa-I urmati mereu sfatul si indrumarea Lui sa staruie mereu inaintea hotararilor voastre. Fie-va binecuvantate inimile si vietile, hainele sa va fie curate in orice vreme iar "untdelemnul sa nu va lipseasca de pe cap", sa vi se umple paharul de "sa dea peste el" si sa fiti gata mereu sa-L lasati pe Dumnezeu sa "intinda masa in fata potrivnicilor vostri" chiar daca voi aveati alt plan pentru ei :)
Gandul de azi se leaga de ascultarea de Dumnezeu si cautarea de a implini voia Lui inainte de orice.Am citit zilele acestea psalmul 128. Desi il mai citisem cu siguranta, parca niciodata nu l-am primit asa cum mi-a fost daruit acum. Vedeti, de aceea de fiecaredata cand citim Biblia, ea este noua si proaspata pentru noi, pentru ca de fiecare data ea raspunde unor noi intrebari si framantari din noi momente ale vietilor noastre. Iata 4 versete. Cititi-le cu rabdare:)
1.Ferice de oricine se teme de Domnul si umbla pe caile Lui. 2.Caci atunci te bucuri de lucrul tau, esti fericit si-ti merge bine. 3.Nevasta ta e ca o vie roditoare inlauntrul casei tale; copiii taistau ca niste lastari de maslin imprejurul mesei tale. 4.Asa este binecuvantat omul care se teme de Domnul.
Ei, bine, psalmul mai are inca doua versete care contin urari de binecuvantare, dar mi-au ramas versetele acestea de pana aici ca o mare invatatura pentru viata mea. E chiar un psalm pentru tineri :) Glumesc, bine-nteles ca e pentru toate varstele, dar ne este tare de folos mai ales in perioada aceasta a vietii. Care din noi nu si-ar dori sa fie fericit, sa-i mearga bine lucrul, scoala sau slujirea; mai mult, sa aiba si bucuria lucrului bine-facut? Sa te uiti in urma si sa fii multumit si cei din jur sa fie multumiti, sa te felicite, sa te respecte sa te aprecieze pentru ceea ce lasi in urma in locurile astea...Apoi, care din noi nu si-ar dori un partener de viata impreuna cu care sa fie roditor atat in plan pamantesc, dar mai ales spiritual? O persoana impreuna cu care sa te apropii de Dumnezeu, impreuna cu care sa-L slujesti si impreuna cu care sa te bucuri de rezultatele (roadele) acestor lucruri? Cine nu isi doreste in viitor o familie deosebita - "copiii ca niste lastari" desprinsi din tine in conceptii, in credinta si traire, "imprejurul mesei tale" - unitate si buna intelegere in familie etc. Cu alte cuvinte, psalmul prezinta portretul unui om de succes, implinit in toate planurile: Familial si profesional. Acum serios, ce poti dori mai mult decat atat? Ba chiar situatia pare desprinsa dintr-un episod de genul "prea-frumos ca sa fie adevarat". Adica sa-ti mearga toate asa bine? Toti ne-am dori asta! Dar care e secretul? Ei bine, pslmul stabileste foarte bine prioritatile. Primul verset spune in felul urmator: "Ferice de oricine se teme de Domnul si umbla pe caile Lui."Apoi, urmeaza toata aceasta serie de binecuvantari cu care este daruit omul care implineste conditia primului verset! Iar mai apoi, ca o concluzie, vine versetul 4 care zice acelasi lucru: "Asa este binecuvantat omul care se teme de Domnul!" E ca un ambalaj care imbraca toate aceste daruri, binecuvantari. Asta e secretul, si practic treaba noastra: sa traim in temere de Domnul si sa umblam pe caile Lui! De restul se ingrijeste El! Asta e diferenta: multi cautam sa avem celelalte lucruri: succes la scoala, implinire profesionala, implinire in relatii, etc, dar cautam sa le obtinem noi. Asta ne mananca mai tot timpul si cam fara nici un rezultat.
Biblia spune insa altceva. Cauta mai intai imparatia lui Dumnezeu, si toate cele trebuincioase iti vor fi asigurate de El. Inainte de a muri de nerabdare sa te angajezi intr-un loc de munca bine platit, asigura-te ca traiesti in temere de Dumnezeu si ca aceea e voia Lui pentru tine.Inainte de a cauta cu tot dinadinsul sa ai un prieten sau o prietena, asigura-te ca umbli pe caile placute lui Dumnezeu, si ca decizia ta nu te va distrage de pe ele; "asa este binecuvantat omul care se teme de Domnul!" Sa lasam deci in grija lui Dumnezeu lucrurile de care El a promis ca se ocupa atata timp cat noi ne tinem cu credinciosie de lucrurile care tin de noi. Ca sa ai o viata de succes in domeniile vizibile ale vietii tale trebuie sa ai mai intai o viata de succes in domeniul ascuns al inimii, al camarutei tale, al relatiei tale personale cu Dumnezeu. Fa-ti un principiu din asta: Oridecateori esti tentat sa te ingrijorezi pentru vreunul din domeniile exterioare, asigura-te ca e totul in ordine inlauntrul tau. Cinsteste-L pe Dumnezeu cu increderea ta, si ia-L pe cuvant. Fa cum a zis El si vei avea implinire. Fa cum crezi tu, si vei avea parte de un mare faliment. (va spun din experienta)Treaba noastra e sa cautam sa-i fim placuti in temere de El, umbland pe caile Lui. Restul "vine de la Sine"(in orice domeniu). Sa aveti o saptamana binecuvantata, traiti in temere de El, umblati pe caile placute Lui si dati-I ocazia sa va binecuvinteze! El de-abia asteapta! Domnul va fie aproape fiecaruia!
Binecuvantari vesnice
radusamuel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu